П'ятниця, 13 квітня 2012, 21:59

Перловка для риболовлі

Перловка для риболовлы

Опариш, кукурудза, хробак і перловка - найпоширеніші насадки серед наших рибалок. Якщо перші три прийнято купувати в готовому вигляді, то з готовою риболовної перловкою у більшості не склалося. І каструля з термосом залишаються по колишньому помічниками рибалок, які віддають перевагу цим зернам ніж всякої іншої насадці. Як краще приготувати «перли» для риболовлі: за допомогою запарювання або варіння? Давайте розглянемо основні рецепти та рекомендації для її приготування.

Взагалі, щоб приготувати правильну насадку, потрібен чималий досвід. На березі можуть бути кілька рибалок, зі своїми зернами перловки і клювання у них буде різним. Це й зрозуміло: половина любителів цієї насадки любить зерна помягче, інша половина середньої твердості, додамо до цього застосування ароматизаторів та інших компонентів при варінні. От і виходить різний підсумковий улов. І щоб прийти до такої насадці, яка задовольнить і рибалку і його потенційну здобич, може знадобитися випробувати не один рецепт і провести не одну рибалку без клювання.

Так, саме від м'якості зерен і самого процесу варіння або запарювання дуже багато залежить. І якщо сьогодні клювання на перловку було, м'яко кажучи «не дуже», то це ще не означає, що риби у водоймі ігнорує таку насадку. Як показує практика практично на всій території України на ці зерна з «задоволенням» ловиться дуже багато риби. Найперші її цінувальники це плотва карась і підлящик. Карп, великий лящ, краснопірка і язь також не проти поласувати нею, якщо виявляються на місці підгодовування. Лов на цю насадку починають з кінця травня і продовжують до вересня. Буває, що в розпал спеки риба взагалі відмовляється від опариша і черв'яка і бере виключно на перловку.Перловка

А що стосується пригодовування, то для лову на фідер перловка дуже популярна. Невисока ціна і здатність залучити різноманітну рибу, зробили її одним з головних компонентів для додавання в прикормку.
Ми вже детально зупинялися на способах приготування прикормки для фідера. І з'ясували з вами, що додавання каші з перловкою, гороху і проса дають лише позитивний ефект. Такі великі фракції утримують рибу на місці і приваблюють великі особини.

Перловка в підгодовуванні для фідерної кормушки.

 Добре працює два способи варіння:

  • 1. Самий популярний рецепт, відмінно притягає й коропа з карасем і ляща. Беремо склянку перловки і заливаємо шістьма склянками води. Додаємо цукор і сіль. Варимо хвилин двадцять і додаємо склянку пшона. Варимо на маленькому вогні, постійно помішуючи, поки води зверху не залишиться (хвилин 30-40). Вимикаємо вогонь, додаємо за бажанням мед, рослинне масло і т.д. і залишаємо настоятися.
  • 2. Другий рецепт більше розрахований для лову ляща, особливо добре працює після першого похолодання. Лящ під осінь активно годується, включаючи і нічний час. Беремо дві - три жмені гороху і додаємо шість-вісім склянок води. Варимо, поки горох не почне розварюватися. Виходить щось на зразок супу. Додаємо туди жменю перловки і варимо на повільному вогні ще хвилин 30-50. Після цього залишаємо в теплі. Таку суміш додаємо в годівницю, а самі зерна можна насаджувати на гачок.

На рибалці спочатку прикормлюємо сухою сумішшю фідерної прикормки, а потім починаємо додавати до неї ці зварені каші. Пропорцію доводимо до 50 на 50, але при цьому не про яке утрамбування суміші в годівницю не може бути й мови. Каша дуже добре злипається з розсипчастими компонентами і зі стінками годівниці. Навіть на течиї просто заповнюємо годівницю, але не пресуємо!

Перловка в якості насадки.

З насадкою трохи складніше, але не в плані приготування, а в плані вибору підходящого рецепта.
Як відомо у кожного рибалки своя думка про те, що і як треба робити і це думка часто не підлягає навіть обговоренню. Тому і рецептів про правильне приготування перловки в інтернеті і журналах можна знайти безліч. Ми постаралися виділити з них кілька дійсно працюючих і самому рибалці дати можливість вибрати метод «поліпшення» насадки. Для цього розглянемо декілька суперечливих рекомендацій від різних профі.

Потрібна слизь чи ні?

Спірне питання. При довгому варінні цієї каші або при запарюванні, виділяється крохмаль, який і надає їй такий «сопливий» вид. Риба, як відомо, не такий естет як людина, і тому не гребує і такими складовими. Більш того, маючи чудовий нюх, добре вловлює привабливий запах, в тому числі і цієї слізі. Так що для підгодовування перловку краще не промивати після варіння. Багато хто не роблять це і для насадки. Помічено, що тільки що насаджене зернятко на гачку привабливіше для риби ніж те, яке вже кілька разів перезакидували.

Інші рибалки все-таки радять промити крупу після готування і викласти на газету для просушування, а лише потім складати в баночку для транспортування. Зерна в такому випадку виходять чисті і цілісні.

М'які або тверді зерна кращі для лову?

При слабкому клюванні краще використовувати зерна ніжніше. При об'їданні дрібною рибою - жорсткіші. Головне щоб насадка добре трималася на гачку і була приваблива для риби. А її смаки змінюються, але з досвідом приходить і розуміння того чого хоче риба на конкретному водоймі.

Солити чи не солити?

Це питання відноситься взагалі до всіх насадок власного приготування. Як показує практика, трохи солі в каші ще ніколи не заважало. Сіль є підсилювачем смаку. Питання в розумному її кількості. Невелика щіпка на приблизно літрову банку готової каші буде цілком достатньо.
Хоча багато хто і не використовують сіль і задоволені уловами.

Скільки зберігати?

Ходить думка, що добре ловлять і на трохи кислу перловку. Саме ми помічали таку пристрасть риби, але відносно кислої кукурудзи для лову. Перловку краще використовувати свіжу. Зберігати можна в холодильнику, але не більше 2-3х діб. Після цього терміну варто додавати її в якості прикормки, а для насадки зварити або настояти нову.

На чому варити?

Вода це стандарт. Можна додавати молоко. А ще краще настояти зерна конопель на воді кілька годин, потім у цій же воді варити їх хвилин 10 і додати зерна перловки.

Варити або настоювати у термосі?

Можна так і так, головне підібрати оптимальний час готовності для своєї каструлі, плити і термоса. Процес запарювання в термосі простіший і вимагає менше уваги, але не завжди дає можливість отримати оптимальну «м'яко-тведость» крупи.

Час варіння або настоювання перловки залежить в першу чергу від самої перлової крупи. При покупці слід звернути увагу на її колір. Свіжі зерна, які приготуються швидше, мають світло сірий колір, а полежала перловка виглядає темніше.

Якщо ми хочимо скоротити час приготування, то будь-яку крупу перед готуванням можна вимочувати у воді (кілька годин). Перлові зерна взагалі можна тримати в холодильнику 2-3и доби у воді, періодично міняючи воду. І через цей час зерна придбають м'якість і будуть придатні до насадження в сирому вигляді. Ну, це довгий процес, тому розглянемо рецепти більш швидкого приготування.

Що додавати в перловку?

Всі добавки можна поділити на «до» і «після». Але краще пам'ятати, що правильно приготована перловка хороша сама по собі і не вимагає додаткових заходів. Але як кажуть: немає межі досконалості, тому:
Перед варінням або запарюванням в термосі можна додавати:

  • • Цукор, сіль;
  • • жменю меленого насіння соняшнику, додаємо в крупу і варимо або запарюємо. Зерна набувають привабливий аромат. Після варіння перемішуємо;
  • • Рослинна олія. Можна додавати в кінці варіння. Краще використовувати нерафіновану, а ще краще свіжу не смажену;
  • • Насіння коноплі. Можна їх спочатку зварити, а потім додати перловку, але можна і засипати в воду з «перлами» грам 50-100 конопель, вони і так встигнуть розваритися;
  • • товчену карамель (полуниця, малина);
  • • Мед. Розчиняємо у воді перед готуванням. Якщо запарюємо в термосі, то збовтуємо перед настоюванням;
  • • Часник. Можна брати пару зубчиків або тертий порошок. Додається в каструлю в процесі варіння або в термос перед заливкою. Відмінно працює на карася, але не скрізь;
  • • Харчовий барвник (яскраво жовтий або яскраво червоний).
  • Після варіння є багато способів надати запах і смак нашої насадці:
  • • фідерна суха прикормка або панірувальні сухарі. Один з найпоширеніших методів поліпшення привабливості перловки. Панірувальні сухарі або прикормку перетираємо з зернами. Краще робити це на самій риболовлі або незадовго до неї. Так як крихти забирають вологу і висушують перловку. Крихти сухарів передають свій запах і добре прилипають до зерен. У воді вони відлітають з насадки і додатково приваблюють рибу.
  • • 1-2 чайні ложки меду;
  • • Нерафінована соняшникова олія;
  • • Щіпка меленої кориці;
  • • Ванільний цукор;
  • • Аніс;
  • • Корвалол;
  • • Малиновий або полуничний сироп. Перемішуємо в ньому насадку. Відмінно працює для карася та коропа;
  • • Концентратори для лову, підбирати в залежності від риби і пори року. З ними треба бути особливо обережним і спочатку випробовувати на малій кількості насадки.

Рецепти варіння перловки для риболовлі.

Перед варінням або під час, можна додати вищеперелічені компоненти.

Головне щоб вода не википіла передчасно. Готова каша повинна бути не пересушеною і не пригорілою. А це залежить від пропорції каші і води, якості зерна та величини вогню.

1 варіант. Береться 1 частина перловки на 5 частин води (можна використовувати настояну на коноплях). Після закипання робимо маленький вогонь і варимо близько години не забуваючи помішувати, і перевіряючи на готовність. Коли зерна готові, води практично не залишається. Перемішуємо кашу, вимикаємо вогонь і залишаємо в каструлі настоюватися ще годинку. Перекладаємо в баночки і додаємо аромати на смак (див. перелік вище)

2 варіант. Варимо, як в першому випадку, але після закипання додаємо чайну ложку харчової соди. Після цього помішуємо пару хвилин, поки не спаде піна. Колір зерна через соду набуває рожевий відтінок. Перловка виходить розвареної і м'якою. Клювання на неї в деяких випадках буде активніше, ніж на звичайну. Єдиний мінус – вона слабо тримається на гачку, так що потрібно не спізнитися з підсічкою.

3 варіант. Швидке варіння. Води додаємо багато: на один стакан перловки 1.5 літра води. Ставимо на великий вогонь і варимо 30-40 хвилин. Не забуваючи помішувати кожні 2-3 хвилини і перевіряючи на готовність. Готова насадка виходить швидко і має підвищену жорсткість.

Настояти насадку в термосі.

Цей метод хороший тим, що вимагає менше часу і немає небезпеки пригорання.

  • • Краще використовувати термос з широким горлом (буде зручніше висипати зерна і мити колбу.)
  • • Оскільки зерна сильно розбухають не засипайте ними повний термос. Третина повинна залишитися порожньою. Особливо це правило стосується термосів із скляними колбами;
  • • Перед заливкою термос обов'язково прогріваємо окропом;
  • • Після заливки води, термос потрібно збовтати і краще залишити в лежачому положенні;
  • • Чим більше окропу залити в термос, тим швидше приготується каша.

Варіант 1 (він же єдиний): За бажанням додаємо вищеперелічені інгредієнти. Засипаємо в прогрітий термос крупу, скільки треба для риболовлі, і заливаємо окропом на 3-5 см вище зерен. Насадка буде готова через 2-3 години (середня твердість). Можна це робити вранці перед виходом на риболовлю, а можна залишити і на усю ніч (6-8) годин, зерна будуть більш розварені.

Після готовності можна додати вище перераховані інгредієнти або перетерти з фідерної прикормкою або сухарями.

Як насаджувати на рибальський гачок?

В залежності від величини гачка насаджують 1-2-3 зерна перловки. Проколювати краще через середину, на зерні є темна смужка, вона і сама міцна частина після варіння. Жало пропускається наскрізь і залишається відкритим. Добре працює з такою насадкою гачок F22 від Gamakatsu.

Насадка перловкаЯк завжди немає межі експериментів у складі «міксів». Насадку з перловки можна поєднувати з опаришем, мотилем, хробаком і розпареними вівсяними пластівцями. Особливо такі сполучення можуть виправдати себе в період слабкого клювання.

І не забувайте тримати насадку закритою щоб надмірно не підсихала.


 

Додати коментар

Захисний код
Оновити

Головна сторинка |   Карта сайту  |
Використання матеріалів сайту тільки з активним гіперпосиланням на сайт http://feeder.in.ua